כנרת זהר להב
מאמרים

הרצאות לחנוכה 2020

חזרה למאמרים

הרצאות לחנוכה

בחג החנוכה עם ישראל חוגג את ניצחונם של המכבים, לוחמי חירות וחופש המקומיים, כנגד הצורר ההלניסטי.

האדם שהביא את העולם ההלניסטי למחוזותינו והיה אחראי על ה"כפר הגלובלי" המערבי הראשון היה המלך אלכסנדר הגדול. בהרצאה הארכאולוגית: "האדם ששלט בעולם – אלכסנדר מוקדון – מי אתה?"

נכיר את מאפייני דמותו של העלם הצעיר שלמרות שנפטר בגיל 33, הספיק בחייו הקצרים לעשות יותר מהרבה אישים אחרים שחיו שנים רבות אחריו. קטעי ספרות, ממצאים ארכאולוגיים וביקור מדומיין בעקבות מסעותיו ל"קצה העולם", מקום ממשי שאחריו אלכסנדר תר, יאפשרו לנו, אולי, להבין את הכוחות שהניעו מצביא מבריק זה.

הרצאה בעלת תוכן אומנותי: "האור באומנות" – לכבוד חנוכה.

האור מהווה את אחד המרכיבים, אחד היסודות ביצירת האומנות. בהרצאות לחנוכה ונבחן את שימושי האור מהאומנות הדתית, החילונית ועד לשימוש בנורות לד ופלורוסנט ליצירת יצירות מקרני אור בלבד. בהרצאה נסקור מגוון דוגמאות של אומנים שבחרו במודע לשלב מאפיין זה ביצירתם. באומנות הנוצרית, לדמויות נשגבות, מקודשות, ניתנה הילה.

האור הטבעי הוכנס לבתי התפילה הנוצריים מבעד לחלונות צבעוניים (ויטראג') בכדי להעניק לחלל הפנימי ממד תיאטרלי – רוחני- מקודש. באיטליה, מיכלאנג'לו מריזי דה קאראווג'ו השתמש במרכיב התאורה בתוך יצירותיו באיכות וירטואוזית של מעצב תאורה על במת תיאטרון לאומי. נוכחות האור והצל  אצל קראווג'ו ואצל האומנים ההולנדיים כגון יאן וֵרְמִר או רמברנדט הרמנזון הפכו לדמות נוספת, נגלת – נסתרת ביצירה האומנותית. בעקבות המהפכה של האימפרסיוניסטים, האור  והתאורה הטבעית, איבדו מהממד הרוחני-מיסטי שלהם חזרו להיות מרכיב חיוני בתאורה המציאות שתועדה ב"זמן אמת", מחוץ לכותלי הסטודיו. האומנים האירופאים – ארצישראליים היו צריכים להתמודד עם הבוהק והסנוור המקומי. דוגמאות לכך נראה בהרצאה. כיום, בזכות הטכנולוגיה המודרנית אומנים יכולים לפסל בקרני אור ליצירת חוויה חושית מרהיבה.

 

קרא עוד:

הרצאות

כל הזכויות שמורות לכנרת להב 2013 © הרצאות